Volumul semnat de istoricul de artă Maria Pașc, intitulat La Singureni, surprinde discuțiile dintre protagoniști: Ion Grigorescu, Costion Nicolescu, Maria Nicolescu, Horea Paștina, Emilia Pop, Horia-Roman Patapievici, Mihai Sârbulescu, Antuza Scholz care, împreună cu autoarea, au petrecut șapte zile într-un adevărat cantonament artistic la Singureni .
În prefață, istoricul de artă notează: „Singureni, aproape de Călugăreni. Mă uit în jurul meu. Ce este singurătatea? Singurenii sunt o formă de plural, mulțime, multitudine. Nici vorbă de solitudine, de bătălie ori de monahie. Suntem în plin praznic al Înălțării la Cer a Mântuitorului. Puși la scuteală de vremuri. Laolaltă, totalitate lângă totalitate, într-o lume care nu totalizează, dar care parcă se totalizează în noi. Totul ne îmbie să fim. Pentru a descrie ambianța, înaintez pictoricește. Am în față o compoziție fără centru: nu-i un element mai important decât altul. Centrul închide, lipsa centrului deschide. Deschise sunt cărările din Singureni pavate cu cărămidă roșie, străjuite de garduri vii și de grădina de-un verde crud. Iar noi, pe suprafață, contraste?”.
Volumul este disponibil la Librăria Sophia: www.librariasophia.ro
[…] Volumul semnat de istoricul de artă Maria Pașc, intitulat La Singureni, surprinde discuțiile dintre protagoniști: Ion Grigorescu, Costion Nicolescu, Maria Nicolescu, Horea Paștina, Emilia Pop, Horia-Roman Patapievici, Mihai Sârbulescu, Antuza Scholz care, împreună cu autoarea, au petrecut șapte zile într-un adevărat cantonament artistic la Singureni . În prefață, istoricul de artă notează: „Singureni, aproape de Călugăreni. Mă uit în jurul meu. Ce este singurătatea? Singurenii sunt o formă de plural, mulțime, multitudine. Nici vorbă de solitudine, de bătălie ori de monahie. Suntem în plin praznic al Înălțării la Cer a Mântuitorului. Puși la scuteală de vremuri. Laolaltă, totalitate lângă totalitate, într-o… Citeste mai mult […]